Wijkprofiel: bovengemiddelde kwaliteit van leven

Zuidplein is een wijk waar slechts 8 % van de bijna 1.200 bewoners jonger is dan 15 jaar; dat is ruim onder het Rotterdamse gemiddelde (17 %). Dat blijkt uit het wijkprofiel 2014 van Zuidplein dat onlangs voor het eerst is gepubliceerd. 21 % van de bewoners is 65 jaar of ouder (Rotterdam: 15 %).

Minder verrassend is dat alle 754 woningen in de wijk na 1945 zijn gebouwd en dat 90 % van de woningen appartementen zijn met een lift. Het wijkprofiel omvat ook informatie over de veiligheidsindex en de sociale index. De scores zijn voor de helft gebaseerd op meetbare feiten. Daarnaast zijn voor de 71 wijken van Rotterdam in totaal 30.000 inwoners ondervraagd.

Het vandalisme in Zuidplein ligt volgens de cijfers ver onder het Rotterdams gemiddelde, maar volgens de geënquêteerden ver daar boven. Subjectief én objectief is de kwaliteit van leven op de sociale index (leefomgeving, meedoen) bovengemiddeld, maar is de veiligheidsbeleving onder het stedelijk gemiddelde.

De resultaten van de metingen voor het wijkprofiel kunnen door de nieuwe gebiedscommissies, waaronder die in Charlois, gebruikt worden voor het opstellen van de gebiedsplannen. In 2016 worden nieuwe wijkprofielen gepubliceerd.

Kijk voor het volledige wijkprofiel van Zuidplein op

http://wijkprofiel.rotterdam.nl/nl/rotterdam/charlois/zuidplein/