Onvermijdelijk overlast tijdens bouw kunstenpand

Wat kunnen omwonenden en bezoekers verwachten rond de bouw van een nieuw kunstenpand aan de Gooilandsingel? Bas Corstiaensen van Ballast Nedam/Heijmans gaf 22 november op een informatieavond in Theater Zuidplein alvast een doorkijkje. Van de sloop van het oude Zwembad Charlois tot de opening van het nieuwe theater annex bibliotheek in het voorjaar van 2020.

De uitvoeringstijd is circa twee jaar, vertelde Corstiaensen, die verantwoordelijk is voor de bouwplanning van het kunstenpand. In de periode van 22 december tot 22 januari wordt het nieuwe Zwemcentrum Rotterdam opgeleverd en in gebruik genomen en begint de ontmanteling van het oude zwembad. Op het Annie M.G. Schmidtplein – tussen het zwemcentrum en de bouwplaats voor het kunstenpand – wordt bestrating aangebracht.

Vanaf 22 januari is er een periode van ongeveer tien weken waarin Zwembad Charlois wordt gesloopt. De bouwplaats voor het nieuwe zwemcentrum – rond het oude zwembad - blijft in gebruik voor het kunstenpand. Om plaats te maken voor de nieuwbouw en voor de aanleg van leidingen worden diverse bomen gekapt op de Gooilandsingel en Van Swietenlaan. Op de Van Swietenlaan vervallen tijdelijk parkeerplaatsen aan de kant van de bouwplaats. De rijbaan van de Gooilandsingel wordt een aantal meters verlegd in de richting van het winkelcentrum; daartoe worden de bushavens onder het metrostation ingekort.

Omwonenden zullen in deze periode onvermijdelijk hinder ondervinden, denk aan geluid van sloopmachines en transport van puincontainers. Werkzaamheden aan de bushavens en de rijweg op de Gooilandsingel zullen vanwege de dienstregeling van de buslijnen mogelijk gedurende de nacht- en avonduren plaatsvinden. Om de leefomgeving op te vrolijken komen er op de bouwhekken kleurrijke doeken.

Van medio maart tot medio mei 2018 zijn er werkzaamheden voor de fundering en de aanleg van de bouwkuip voor het kunstenpand. Er worden dan stalen damwanden ingetrild en op de bouwplaats worden in de grond gevormde funderingspalen gemaakt. Hiervoor wordt een stalen buis de grond in geslagen en geboord. Voor de aanvang van de heiwerkzaamheden worden metingen gedaan aan woningen binnen een bepaalde straal rond de bouwlocatie. De trillingen en het geluid worden tijdens deze werkzaamheden continu gemeten om te bewaken dat men binnen de normen blijft.

Van april 2018 tot de zomer van 2019 vindt de zogeheten ruwbouw van het kunstenpand plaats. Er staan dan twee torenkranen op de bouwplaats om de materialen voor de beton- en staalconstructie naar de plek van bestemming te tillen. Van juni 2019 tot het voorjaar van 2020, tenslotte, is er tijd ingepland voor de afbouw, met metselwerk, dakbedekking en het aanbrengen van de binnenwanden.