Veel interesse en vragen van bewoners op Infoplaza Metroplein

Infoplaza Metroplein was vandaag ondanks enkele fikse regenbuien in meerdere opzichten een goed bezocht en geslaagd trefpunt voor betrokken wijkbewoners. De schilderclub van Stichting Zuidpleingebied, vrijwilligers van de Van Swietenhof, de Gebiedscommissie Charlois, Ballast Nedam (gebiedsontwikkelaar Hart van Zuid) en instellingen als DOCK, de Coöperatie Wijkverpleegkundige Zorg en TOS/Sportplaza Zuiderpark informeerden bezoekers over hun activiteiten.

Kinderen konden cupcakes maken, springen in een luchtkasteel en geschminkt worden. Tijdens een hoosbui rond het middaguur vonden alle standhouders beschutting in de grote witte tenten. Daarna kwam de loop geleidelijk op gang en kwamen vooral geïnteresseerde wijkbewoners met allerlei vragen bij de standhouders.

Wevershoekterrein

Geregeld klonken er uitroepen van herkenning en raakten groepjes mensen met elkaar in gesprek. Twee de dames uit de Wevershoekflat waren naar het Metroplein gekomen omdat ze het gerucht hadden gehoord dat hun flat op termijn gesloopt zou worden voor de aanleg van een nieuwe weg en dat er plannen zijn voor bebouwing op het Wevershoekterrein - nu een sportveld met veel groen. Gebiedsmanager Maljaerd den Hollander kon hen geruststellen: er wordt weliswaar een nieuw bestemmingsplan voorbereid, maar daarin zijn naar zijn weten geen plannen opgenomen voor aanpassing van de wegenstructuur of andere ingrijpende veranderingen in dit gebiedje.

Voorzitter Klaas Hoogerwerf van Stichting Zuidpleingebied zei na afloop positieve reacties te hebben gehoord van de deelnemers aan Infoplaza Metroplein. "Men vond het prettig dat het niet heel druk was in de tenten, waardoor er alle tijd was voor het beantwoorden van vragen en het verstrekken van gerichte informatie."

Veel flyers uitgedeeld

"Jammer van het weer aan het begin van de dag", reageert Lennon Alblas, coördinator bij TOS. "Maar er zijn uiteindelijk toch best veel mensen gekomen. Ik heb bijna alle flyers uitgedeeld." Soma Sirini van de Gebiedscommissie Charlois is blij dat ze veel bewoners uit het Zuidpleingebied heeft gesproken. "We hebben ons al wel op de Zuiderparkdagen gepresenteerd, maar dit is de eerste keer dat we op zo'n lokale informatiemarkt hebben gestaan. Op 26 september zijn we ook op het wijkfestival in de Tarwewijk."

"Het was heel zinnig om hier bij te zijn", is de reactie van Finette van der Ploeg van de Coöperatie Wijkverpleegkundige Zorg Rotterdam. "Ik heb contacten gelegd en afspraken gemaakt met bewoners, maar ook met andere organisaties." Helen Scurr van de schilderclub vertelt dat er meerdere mensen interesse hebben getoond om een keer te komen schilderen. "En we hebben een paar schilderijen verkocht, voor kleine prijsjes trouwens."

Goede gesprekken

Pemba Bayrak, participatiemedewerker van DOCK, is eveneens tevreden. "Het aantal bezoekers viel misschien wat tegen, maar we hebben goede gesprekken gevoerd. Er zijn ideeën uitgewisseld er er hebben zich nieuwe vrijwilligers gemeld. Al met al een leerzame dag." Peter Klevering, projectdirecteur Hart van Zuid bij Ballast Nedam, zegt verrast te zijn dat hij mensen ontmoette die nog niet weten dat er op en rond het Zuidplein van alles te gebeuren staat. "Zelf bewoners van dit gebied. Maar er waren er ook die goed geïnformeerd waren en gerichte vragen hadden. Dat bewijst dat het nuttig is om op een dag als deze aanwezig te zijn."

Infoplaza Metroplein is georganiseerd door Stichting Zuidpleingebied in samenwerking met de gemeente Rotterdam/gebiedsorganisatie Charlois en de deelnemende instellingen en bedrijven, waaronder Van Es Events, bowling-restaurant The Cat, Gerhaldine's Bloemenhuis, politie Rotterdam en het Albeda College.