Eén-op-één uitleg over plaatjes en planning tijdens inloopbijeenkomst

Bezoekers van de inloopbijeenkomst over Hart van Zuid kregen 21 juni in Zwemcentrum Rotterdam een doorkijkje naar verschillende deelprojecten. Aan informatietafels met sfeerbeelden van onder meer de Gooilandsingel en het nieuwe congrescentrum van Ahoy gaven plannenmakers uitleg over de procedures en tijdsplanning. Op nieuwe plattegronden kon worden ingezoomd op aanpassingen in het verkeersplan. Ook Stichting Zuidpleingebied was aanwezig, met foto's van de activiteiten en een overzicht van de bewonersgroepen en wooncomplexen op en rond het Zuidplein.

Bewoners van Hart van Zuid waren op de informatieavond vooral geïnteresseerd in het verkeersplan. Zij konden op nieuwe tekeningen de veranderingen zien in het nader uitgewerkte schetsontwerp. Er wordt bijvoorbeeld voorgesteld om de uitgang van de Q-park garage aan de Sallandweg te handhaven en het verkeer via de Sallandweg richting Zuiderparkweg te laten rijden.

Bereikbaarheid wooncomplexen

De uitbreiding van de parkeergarage nabij de huidige locatie van Theater Zuidplein wordt bereikbaar via de noordzijde van de Sallandweg, waarbij appartementencomplex Zuidplein 324-510 en de eigen parkeerplaatsen aan twee kanten bereikbaar blijven. Voor de Zuiderterrasflat is op de nieuwste kaarten een laad-en-loszone ingetekend naast de ingang van het kantoorgebouw aan het Metroplein. De drie straatparkeerplaatsen daar worden gecompenseerd aan de Sallandweg.

Ook de kruising Meijerijstraat (in- en uitgang Q-park) is nader uitgewerkt. Ter hoogte van de Poort van Zuid 1993 komt voor het autoverkeer vanuit de Q-park garage een extra opstelstrook linkasaf naar de Strevelsweg.

Goereesestraat

Op de Goereesestraat kunnen vier rijstroken komen als langsparkeren aan de kant van Zuidplein Laag wordt vervangen door dwarsparkeren op de secundaire weg. Bij de kruising met de Pleinweg is er voor inkomend verkeer één rijstrook, met ter hoogte van de Flakkeesestraat een verbreding met een linksaf-strook naar de Zuidenwijdsestraat. Verkeer vanuit Carnisse krijgt twee rijstroken en vanaf de kruising Flakkeestestraat drie opstelstroken bij de Pleinweg (linksaf, rechtsaf en rechtdoor)    

Bij de tekeningen van het verkeersplan is nadrukkelijk aangegeven dat deze op schetsontwerpniveau zijn, en geen definitieve situaties. Als het voorlopige ontwerp later dit jaar gereed is, is inspraak mogelijk tijdens bewonersbijeenkomsten en via de adviesrol van de gebiedscommissie. Uiteindelijk kan bezwaar worden gemaakt als de verschillende verkeersbesluiten in procedure worden gebracht.

Een overzicht van de bouwprojecten met tijdsplanning:

Kunstenpand met nieuwe huisvesting voor Theater Zuidplein, een bibliotheek en diverse expositieruimten en horeca. Ruwbouw tot voorjaar 2019, oplevering 2020.

Internationaal Congrescentrum Rotterdam Ahoy met een auditorium met 2.750 zitplaatsen en 35 kleinere congres- en vergaderzalen, ook in te zetten als muziekhal voor 7.000 personen. Start bouw juli 2018, afbouw oktober 2019, oplevering najaar 2020.

Busterminal met overdekte perrons, een logische aansluiting vanaf het metrostation, en nieuwe looproutes naar en vanaf het Plein op Zuid tussen het zwemcentrum en het kunstenpand. Realisatie medio 2020 tot medio 2021.

Uitbreiding winkelcentrum met onder meer een grote nieuwe supermarkt, verswinkels en parkeergarage en een nieuwe entree aan de Gooilandsingel. Realisatie medio 2020 tot medio 2021.

Inrichting Gooilandsingel met een groene en autoluwe wandelroute tussen Plein op Zuid en Ahoyplein en met nieuwe horeca en kleinere bedrijfjes onder de metrobaan. Realisatie in 2021.

De nieuwe opzet van de informatieavond, met vrije inloop en gelegenheid om in één-op-één gesprekken vragen te stellen, was volgens het projectteam Hart van Zuid geslaagd en voor herhaling vatbaar. Thuis kunnen de bezoekers de plannen met de hand-out van de inloopavond nog eens rustig bekijken.

Klik hier voor de handout van de inloopbijeenkomst