Shell Eco-marathon

Voor de tweede keer vindt rond Ahoy een wedstrijd plaats voor zuinige, futuristische auto's. Studententeams uit de hele wereld testen op het 1600 meter lange parcours welk aerodynamisch voertuig de grootste afstand aflegt op 1 liter benzine.

De 29ste Shell Eco-marathon vindt plaats van woensdag 15 tot en met zondag 19 mei. De eerste dagen vinden oefenrondes plaats, de competitie start na de openingsceremonie (vrijdag om 15.00 uur). Zaterdag en zondag vanaf 9.00 uur rijden de UrbanConcept-modellen, dat zijn auto's die deel kunnen nemen aan het gewone verkeer. De prototypes, veelal langwerpige, lage modellen waarin de bestuurder ligt, rijden 's middags.

In Ahoy is tijdens de Eco-marathon van alles te beleven en te zien. Er is een Lab, waar bezoekers kunnen experimenteren met verschillende vormen van energie en hun eigen spierkracht. Hier worden lesprogramma's verzorgd voor leerlingen van de basisschool en de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Publiek heeft eveneens gratis toegang. De openingstijden zijn woensdag tot en met vrijdag van 9.00 tot 18.00 uur, zaterdag van 10.00 tot 18.00 uur en zondag van 10.00 tot 17.00 uur.

Team Phidippides van de Hogeschool Rotterdam neemt deel met de Triga (prototype, waterstof) en de Quadriga (Urban Concept, plug-in electric). Vorige jaar kampten de studenten met technische problemen, waardoor geen geldige score werd behaald. Doel dit jaar is een nieuw record: 1500 kilometer. Overigens hoeft die afstand niet daadwerkelijk te worden gereden (er wordt gewerkt met rekenmodellen). Wie het Rotterdamse team wil aanmoedigen, kan een plekje zoeken langs het parcours, dat vanaf het voorterrein van Ahoy over de Zuiderparkweg en rond de hallen over het parkeerterrein voert.