Infoplaza Zuidpleingebied en Tentakel Festival

De Infoplaza van Stichting Zuidpleingebied is dit jaar op een nieuwe locatie. Op zaterdag 17 september staan we met onze partners uit de wijk op het plein naast en achter Zwembad Charlois, waar die dag ook het Tentakel Festival plaatsvindt.

Tentakel biedt deze zomer op acht locaties een gevarieerd programma boordevol theater, beeldende kunst, muziek en experimentele workshops. De parkeerplaats naast Zwembad Charlois wordt door het publiek, samen met vele kunstenaars, theatermakers en muzikanten, getransformeerd tot een uniek totaalkunstwerk, waarin elke bezoeker als vanzelf deelnemer wordt.

Infoplaza Zuidpleingebied vond in 2015 voor de eerste keer plaats op het Metroplein, tussen het Zuiderterras en de busoprit naar metrostation Zuidplein. Het doel van de informatiemarkt is bewoners uit het Zuidpleingebied samen te brengen en te informeren over sociale voorzieningen en nieuwe ontwikkelingen rond het Hart van Zuid. Hiervoor wordt samengewerkt met verschillende partners uit de wijk, onder wie de gemeente Rotterdam/gebied Charlois en de projectorganisatie Hart van Zuid.

Het samenbrengen van het festival en de informatiemarkt op deze locatie is een initiatief van de bouwcombinatie Hart van Zuid. De projectleiding wil omwonenden, die in deze periode onvermijdelijk overlast ondervinden van werkzaamheden voor het nieuwe zwembad, iets extra’s bieden en heeft gestimuleerd dat er één groot evement komt op en voor Zuidplein.  

Infoplaza Zuidpleingebied en kunst- en theaterfestival Tentakel zijn zaterdag 17 september van 13.00 tot 18.00 uur vrij toegankelijk via de inrit naast Zwembad Charlois (aan de kant van Zuidplein Laag).

Programma Tentakel Festival

Het kunst- en theaterfestival Tentakel op zaterdag 17 september op Zuidplein omvat voorstellingen, workshops en installaties. Gerald Olthaar brengt zijn nieuwe voorstelling ‘Skydancer’. Er is een knikkerhuis, ontworpen door kunstenares Christine Saalfeld. Een voordracht van de internationale woordkunstenaar Y.M.P. en de voorstelling ‘De Koningin leest voor’ worden mogelijk gemaakt door Theater Zuidplein. Erik van Lieshout, die drie maanden lang een winkel vol onwaarschijnlijke spullen runde in winkelcentrum Zuidplein, toont zijn videokunstwerk ‘Commisson’. Kinderen kunnen meedoen aan het toneelstuk ‘Een midzomernachtsdroom’ van Shakespeare. En wie zin heeft een kunstwerk te maken, kan samen met kunstenaar Marianne Fontijn een eigen droomschip bouwen.

Programma Infoplaza Zuidpleingebied

Op de Infoplaza van Stichting Zuidpleingebied staan grote witte tenten waar partners uit de wijk vragen beantwoorden en informatiemateriaal verstrekken over hun doelstellingen en activiteiten. Deelnemers zijn onder andere de (wijk)politie, Stadstoezicht, de RET, schildersclub Zuidplein, de wijkverpleegkundige zorg en het Albeda College. De gebiedscommissie Charlois is van de partij met een Amerikaanse schoolbus, waarin de commissieleden de diverse wijken bezoeken. Voor de kleintjes is er kinderschminken en een springkussen.