Herdenking met jeugdkoor en kranslegging

Bij het monument 'De Vallende Ruiter' wordt zondag 4 mei vanaf 19.25 uur de traditionele dodenherdenking gehouden. De plechtigheid wordt georganiseerd door de Commissie Herdenking 4 mei Linker Maasoever en vindt plaats op de hoek van de Pleinweg en de Mijnsherenlaan.

Loco-burgemeester Hugo de Jonge spreekt de herdenkingsrede uit en Anne-Marie Oosthoek-Dorenbos verzorgt een declamatie. Voor muzikale omlijsting treden aan de politieharmonie Hermandad, de drumband van Harmonie Slikkerveer en het jeugdkoor van het Apostolische genootschap. Na het blazen van de Last Post worden om 20.00 uur twee minuten stilte in acht genomen. Daarna leggen particulieren en afgevaardigden van instellingen, waaronder Stichting Zuidpleingebied, kransen en bloemen bij het monument.

De herdenking vindt voor de 69ste keer plaats. Momument 'De Vallende Ruiter' herinnert aan de executie van twintig verzetsstrijders op 12 maart 1945 in de Goereesesraat. Het kunstwerk, gemaakt door Marino Martini , werd op 3 mei 1958 op de Pleinweg onthuld door de zoon van één van de gefusilleerden. Het beeld moest worden verplaatst omdat het in de weg stond bij de bouw van de metro.

Sinds 1988 staat 'De Vallende Ruiter' op de huidige locatie, met twee witte achterwanden en een passende tekst. Tussen de bebouwing in de Goereesestraat, dichterbij de oorspronkelijke plek van de executie, werd op 3 mei 1958 het herdenkingsbeeld 'Treurende Vrouw' onthuld van de Rotterdamse kunstenaar Cor van Kralingen.

Meer informatie over de executie en beide monumenten op:

http://nl.wikipedia.org/wiki/Goereesestraat

http://www.rijnmond.nl/programmas/middag-aan-de-maas/berichten/25-02-2014/het-verhaal-achter-de-vallende-ruiter