Dodenherdenking Vallende Ruiter met declamatie en kranslegging

Bij het monument 'De Vallende Ruiter' wordt dodnerdag 4 mei vanaf 19.25 uur de traditionele dodenherdenking gehouden. De plechtigheid wordt georganiseerd door de Commissie Herdenking 4 mei Linker Maasoever en vindt plaats op de hoek van de Pleinweg en de Mijnsherenlaan.

Wethouder Hugo de Jonge vertegenwoordigt het gemeentebestuur. Er wordt een declamatie uitgesproken en er is passende muzikale omlijsting. Na het blazen van de Last Post worden om 20.00 uur twee minuten stilte in acht genomen. Daarna leggen particulieren en afgevaardigden van instellingen, waaronder Stichting Zuidpleingebied, kransen en bloemen bij het monument.

Momument 'De Vallende Ruiter' herinnert aan de executie van twintig verzetsstrijders op 12 maart 1945 in de Goereesesraat. Het kunstwerk, gemaakt door Marino Martini , werd op 3 mei 1958 op de Pleinweg onthuld door de zoon van één van de gefusilleerden. Het beeld moest worden verplaatst omdat het in de weg stond bij de bouw van de metro.

Sinds 1988 staat 'De Vallende Ruiter' op de huidige locatie, met twee witte achterwanden en een passende tekst. Tussen de bebouwing in de Goereesestraat, dichterbij de oorspronkelijke plek van de executie, werd op 3 mei het herdenkingsbeeld 'Treurende Vrouw' onthuld van de Rotterdamse kunstenaar Cor van Kralingen. Ook daar worden, in besloten kring, na afloop van de plechtigheid bij het grote monument, bloemen gelegd door nabestaanden.

Meer informatie over de executie en beide monumenten op:

http://nl.wikipedia.org/wiki/Goereesestraat

http://www.rijnmond.nl/programmas/middag-aan-de-maas/berichten/25-02-2014/het-verhaal-achter-de-vallende-ruiter